![](/media/lib/324/n-wyspawielkanocna-13cdc54ec1a9ef432577132080e10860.jpg)
Mieszkańcy Wyspy Wielkanocnej pili wodę z brzegu oceanu
11 października 2018, 05:31Głównym źródłem wody dla mieszkańców Wyspy Wielkanocnej (Rapa Nui) była woda głębinowa wydobywająca się na powierzchnię u brzegów oceanu, stwierdzili naukowcy z State University at New York (SUNY). Uczeni zmierzyli koncentrację soli w wodzie przybrzeżnej, by zbadać, czy woda ta nadaje się do picia
![](/media/lib/54/computer-duo4435-72a-50a8c615eaca9e8b66b8987d59c12213.jpg)
Komputer pomoże znaleźć nowotwór
10 września 2009, 15:53Inżynierowie z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa stworzyli oprogramowanie, które bada mutacje występujące w DNA i wyróżnia te zmiany, które mogą przyczynić się do powstania nowotworu. Ma ono pomóc specjalistom, którzy sprawdzają olbrzymią liczbę nowo odkrytych mutacji genetycznych.
![](/media/lib/128/n-yosemite-7451da302f17eabcb1708ae87b8e6c30.jpg)
Amoniak zagraża amerykańskim parkom narodowym
15 października 2013, 12:12Zdaniem ekspertów pracujących pod kierunkiem uczonych z Uniwersytetu Harvarda 38 amerykańskim parkom narodowym grozi przenawożenie związkami azotu. Specjaliści z dziedziny jakości powietrza, chemii atmosfery i ekologii śledzili losy związków azotu, który trafia do środowiska z elektrowni, rur wydechowych samochodów czy rolnictwa
![© azrainman](/media/lib/109/n-1199723054_316424-ae4528875c500b68a83fe8a596afae11.jpeg)
Oceany wchłaniają więcej energii, niż sądziliśmy
5 listopada 2018, 10:03Przez ostatnie ćwierć wieku każdego roku światowe oceany pochłaniały 150-krotnie więcej energii niż ludzkość produkuje w formie energii elektrycznej. Badania przeprowadzone przez naukowców z Princeton University i Scripps Institution of Oceanography na Uniwersytecie Kalifornijskim w San Diego wskazują, że oceany bardzo mocno się ogrzały, to zaś sugeruje, że Ziemia jest bardziej wrażliwa na emisję gazów cieplarnianych niż dotychczas sądzono.
![](/media/lib/21/1200652512_562483-aa76530fc647f8cc62ea06f8f62d804d.jpeg)
Nowy sposób na ból
28 września 2009, 09:20Morfina - silny i często stosowany środek przeciwbólowy - wykazuje niebezpieczne działania uboczne. Jej podanie powoduje spadek ciśnienia krwi i nasycenia jej tlenem. Dla osoby chorej czy rannej może być to zabójcze.
![](/media/lib/179/n-przydacznia-a1a522e3d8916ef639b8d29807910378.jpg)
Nowy gatunek gigantycznego małża
21 listopada 2013, 14:02Badacze z australijskiego University of Queensland odkryli nowy gatunek przydaczni olbrzymiej (Tridacna gigas). Zwierzęta te to największe małże świata. Mogą osiągać wagę do 230 kilogramów. Żyją na rafach koralowych, gdzie cieszą oczy nurków i turystów swoimi żywymi kolorami - odcieniami niebieskiego, zielonego, brązowego i żółtego
![](/media/lib/106/n-oko-aca0dc0c52900011b6f76ef503b8e5c0.jpg)
W oczach pacjentów z chorobą Creutzfeldta-Jakoba występuje wysoki poziom prionów
26 listopada 2018, 13:19W oczach zmarłych ze sporadyczną, inaczej samoistną, chorobą Creutzfeldta-Jakoba (ang. sporadic Creutzfeldt-Jakob disease, sCJD) wykryto priony. To sugeruje, że oczy mogą umożliwiać wczesne wykrycie CJD.
![](/media/lib/55/akacja-galazka-0299350381d7da366382cf5e1dfe77c7.jpg)
Pająk wegetarianin
12 października 2009, 10:28Naukowcy odkryli pająka, który jako jedyny gatunek tego 50-tysięcznego rzędu zarzucił życie drapieżnika i gustuje w pokarmie roślinnym. Środkowoamerykański Bagheera kiplingi żywi się głównie pąkami liści dzikiej akacji i w związku z tym nie sporządza sieci do chwytania ofiary. Samice zrezygnowały też ze zwyczaju pożerania partnera po kopulacji.
![](/media/lib/181/n-ekwadorska-papuga-amazonska-df7e04740670bd7a62c7d8fc2b1a32fb.jpg)
Podgatunek okazał się gatunkiem i wymaga szybkiej ochrony
16 grudnia 2013, 11:05Pewna południowoamerykańska papuga doczekała się reklasyfikacji, co może ocalić ją od zagłady. Zamiast być uznawana za podgatunek, obecnie cieszy się statusem gatunku. Dzięki pracy doktora Marka Pilgrima z Zoo w Chester wiadomo, że pozostało jedynie ok. 600 okazów ekwadorskiej papugi amazońskiej.
![](/media/lib/332/n-stixfresh-e4d4207c23d21a73d16ea8b1f8d9a2a6.jpg)
Naklejka wydłuża czas przydatności owoców do spożycia i zapobiega ich wyrzucaniu
14 grudnia 2018, 12:46Pewna malezyjska firma twierdzi, że oferowana przez nią naklejka zapobiega psuciu owoców nawet przez 2 tygodnie. StixFresh zawiera substancje opóźniające dojrzewanie, dzięki czemu owoce dłużej pozostają świeże.